Reinen lever i store flokker, og det skal være rikelig med mat for å fø en slik stor flokk. Derfor må flokken stadig flytte på seg til rikere beiteområder. Rovdyrene ligger på lur og venter – bjørn, jerv, ørn, gaupe og ulv – Ante må hele tiden passe godt på flokken.
Kalvingstiden er spesielt viktig. I dette kurset fører Ante flokken sin 15 mil fra vinterbeitet i skogen opp til kalvingslandet i høyfjellet. Ante vil ikke stresse opp kalvtunge simler, så han tar tiden til hjelp. Samtidig må flokken rekke fram i tide.
Her får du innblikk i hverdagen til en ung reindriftsutøver. Kanskje blir du overrasket over hvor mye arbeid det er med disse flotte dyrene. Mange tror de må klare seg på egen hånd ute i det fri, men i virkeligheten må de passes på hele tiden.
Hva du lærer
Om kurset:
Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!
Bestått kurs inngår som del av sertifisering til reinsdyrpedagog.
Dette kurset er delt opp i 2 videoleksjoner.
Lytt til kurset når og hvor du vil med vår lydbok.
Etter kurset kan du prøve deg selv med vår Quiz!
Dette kurset har ikke kursbok.
Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’.
Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.
I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.
Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.
Innherredsveien 101
7503 Stjørdal
Org nr. 925 395 412
akademi@medbroen.no
Infokapsel | Varighet | Beskrivelse |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |