Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

À la carte retter av innmat

Enten det gjelder et husdyr eller et vilt dyr som gir sitt liv for å mette våre mager, så skylder vi å vise dyret respekt ved at hele slaktet blir benyttet – ikke noe skal gå til spille. Denne respekten ser vi for lite av i våre dagers forbrukersamfunn. Overrask dine gjester med et nydelig festmåltid som er laget av det som ofte anses som mindre verdifulle deler av dyret – innmaten. Hjerte, tunge, mule (!) og blod – delikat fremstilt – à la carte – med variert tilbehør og toppet med Creme brulèe enebær.

Innmat er veldig sunn og næringsrik – proppfull av viktige mineraler. I tillegg får du ofte tak i dette gratis eller til en liten penge. Ut fra en bærekraftig tankegang bør vi bli langt flinkere til å utnytte også innmaten – og det smaker veldig godt når det er riktig tilberedt.

Det er viktig at barn lærer seg å spise innmat. Her er oppskrift på mye godt som kan lages også i hverdagen.

Kurset henger delvis sammen med kurset om Kokekjøtt og innmat.

 

Hva du lærer:

  • Lage unik festmat av innmat som hjerte, tunge, mule og blod
  • Tilberede kålrot på flere måter
  • Lage blåbærsaus
  • Lage blodklimp
  • Lage sprøstekt mule til topping
  • Lage creme brulèe med einebær
  • Anrette porsjon selskapsmat

 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Oppskriftene kan lastes ned og printes ut.

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.