Hjorte- dyr

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Reinens adferd

Reinen er et dyr som lever i nær kontakt med andre individer det meste av sitt liv. Den kan leve i sosialt kompliserte flokker på flere tusen dyr. På et utrolig vis klarer dyrene å ha sosial kontroll og nærhet til avkommet sitt og andre ‘nære’ individer blant alle de tusenvis dyr. 

Det er en stor fordel for det enkelte dyr å gjemme seg for rovdyr inne i den store flokken. En like stor ulempe er det når lite mattilgang må deles på så mange munner. I dette kurset lærer du om hvordan reinens adferd løser utfordringene i flokken. 

Flokken er inndelt i undergrupper, og det er et sinnrikt system for kommunikasjon i flokken og for maktfordelingen. 

  

Hva du lærer: 

  • Om gevirenes makt og om rangorden 
  • Om synkrone bevegelser og at reinen dreier i motsols sirkler 
  • At utseende teller og at hver rein har en unik stemme 
  • At simla vil kalve alene for å bli kjent med kalven 
  • Om reinbremsens farlige taktikk 
  • At reinen bedriver gevirmassasje 
  • At brunstbukkene tisser på hasene og har dårlig ånde 
  • At reinen kan venne seg til det meste bare det ikke er farlig 

  

Om kurset: 

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken! 

Bestått kurs inngår som del av sertifisering til reinsdyrpedagog.

Kurset er laget i samarbeid med

Yngve Espmark

professor emeritus dr. philos. 

Yngve er professor emeritus ved Biologisk institutt, NTNU.  Han er etolog, det vil si en zoolog som studerer årsakssammenhenger bak dyrs atferd i deres naturlige miljø. I mer enn 40 år har Yngve forsket på kommunikasjon mellom dyr. Han synes det er ekstra spennende med fuglesang, men har også gjort omfattende forskning på andre dyr. Hans studier av reinens adferd har blant annet resultert i en samisk lærebok for videregående skole. 

Ynge vokste opp på en bondegård i Jämtland i Sverige. Der var det fri tilgang til skog, fjell og vann og et samvær med kunnskapsrike og naturkjære mennesker. Dette påvirket Yngves veivalg i livet. Han tok utdannelse som zoolog ved Stockholms Universitet, med etologi som spesialfelt. 

Etologkarrieren startet opp ved Stockholms universitet. Etter 14 år som forsker flyttet han til Trondheim og ble professor i etologi ved NTNU. Yngve Espmark har utgitt flere bøker og hundrevis av vitenskapelige skrifter. 

Han har vært generalsekretær for Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i 12 år. (DKNVS) ble etablert i 1760 og er den eldste akademiske stiftelse i Norge. Stiftelsens deler blant annet ut Gunnerusprisen som er en internasjonal miljøpris for fremragende vitenskapelig arbeid til fremme av bærekraftig utvikling – et viktig fokus i en tid hvor det er vesentlig å finne bærekraftige løsninger for at livet på kloden skal ha en god fremtid. 

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.