Samisk kategoribilde

Her kan du finne alle kursene som faller under kategorien “Samisk”.

Lykke til!

Kursene er laget i samarbeid med

Vårvinter

-

Gïrje-daelvie

-

februar-mars

Dette er årstiden for salting og kaldrøyking av kjøtt, og det er tid for å så grønnsaker. Lær hvordan du går frem, og bli kjent med de mest kjente samiske matrettene.

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Quiz-score:

Kaldrøyking i kåte. Røyk kjøtt(souvas) og kjøttpølse(gurpi)

Quiz-score:

Tørking av reinkjøtt og reinpølse: Tilberedning av pølse. Salting

Quiz-score:

Gurpi – Samisk à la carte – luksuriøst og klimasmart

Quiz-score:

Utendørs tilberedning av gurpi og souvas

Quiz-score:

Forsåing og omplanting – Grønnsaksdyrking

Quiz-score:

Vår

-

Gïrje

-

april-mai

Elaine er en dreven isfisker og skaffer selv fisken til restauranten sin – se hvordan. Her kan du også følge Elaine og Ante når de flytter reinen til kalvingslandet. Elaine går på vårsanking av bjørkesaft og de herligste urter – gled deg til mer god mat! Våren er også tid for smart omplanting av Elaines småplanter.

Isfiske, spjelking og salting av fisk

Quiz-score:

Røyking av fisk

Quiz-score:

Tilberedning av røkt fisk inne og utendørs

Quiz-score:

Vårflytting av rein

Quiz-score:

Bjørkesevje – tapping, foredling, tilberedning

Quiz-score:

Omplanting

Quiz-score:

Vårens første urter

Quiz-score:

Vårsommer

-

Gïrje-giesie

-

mai-juni

Elaine planter ut i veksthus og i sine hügelbed – lær å lage slike bærekraftige grønnsaksbed. Hun lager deilig saft av ville urter og viser hvordan du kan utnytte råmelk til spennende retter.

Råmelk

Quiz-score:

Utplanting, direktesåing og litt om hügelbed

Quiz-score:

Vårens drikker

Quiz-score:

Sommer

-

Giesie

-

juni-august

Bli med Ante og Kristina når de merker sine reinkalver og når Elaine plukker og tilbereder kvann og turt – samenes viktigste urter i matlagingen.

Stell av bed, tynning og luking

Quiz-score:

Kvann

Quiz-score:

Kalvemerking

Quiz-score:

Høstsommer

-

Tjaktje-giesie

-

august-september

Elaine sanker og høster bær, sopp og grønnsaker. Lær hvordan hun konserverer på ulike måter, og lær litt mer original bruk i matretter. Her får du også bli med på jakt og slakting av vilt, rein og andre husdyr. Elaine viser deg hvordan du parterer skrottene på riktig vis.

Innhøsting og konservering

Quiz-score:

Jakt & Slakt – And

Quiz-score:

Sopp og bær

Quiz-score:

Jakt & Slakt – Lam

Quiz-score:

Høst

-

Tjaktje

-

oktober-november

I oktober og november berges aller siste rest inn fra åkeren. Dyrkingssesongen avsluttes for året. Det er også tid for slakt av rein og elgjakt, og til å utnytte disse råvarene på bærekraftig vis.

Elgjakt med løshund

Quiz-score:

Slakting av rein

Quiz-score:

Tørking av skinn

Quiz-score:

Siste innhøsting og sesongslutt

Quiz-score:

Kokekjøtt og innmat

Quiz-score:

À la carte retter av innmat

Quiz-score:

Høstvinter

-

Tjaktjedaelvie

-

november-desember

November og desember er det for tilberedning av mat etter slakteperioden. Mye godt legges i fryseren, og det er tiden for juleforberedelser. Lær hvordan Elaine lager godt tilbehør og tradisjonsmat til jul.

Sylte, postei og røreost til julebordet

Quiz-score:

Prinsepølser, smørbrødpølse og karameller på julebordet

Quiz-score:

Vinter

-

Daelvie

-

desember-februar

Reinskilling og vintervokting

Quiz-score: