I mai hvert år er det tid for reinkalving. Simlene trekker alltid til de samme kalvingsstedene. Der venter rovdyrene på at årets største middagsbufet skal åpne. Kalvingen varer i 3-4 uker, og samene må overvåke det hele for å holde rovdyrene unna.
Simlene er nervøse og ofte forstyrret av hormoner. Det skal så lite til av forstyrrelser før det hele går galt. Simler og nyfødte kalver har enda ikke rukket å knytte bånd. Forstyrrelser kan skille dem for godt, og da er kalven sjanseløs.
I dette kurset forteller Ante om hvordan samene passer på uten å forstyrre kalvingen. Vi får se en film der ørnen effektivt angriper en reinkalv i flokken til Berit Risten Inga Steira fra Narvik. Det er lite samene får gjort når ørnen slår til.
Bjørn, ulv, jerv og gaupe er andre jegere som gjør stor skade når hvis de kommer til. Her lærer du hvordan de jakter på kalvene.
Hva du lærer:
Om kurset:
Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!
Dette kurset er delt opp i 1 videoleksjon.
Lytt til kurset når og hvor du vil med vår lydbok.
Etter kurset kan du prøve deg selv med vår Quiz!
Dette kurset har ikke kursbok.
Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’.
Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.
I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.
Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.
Innherredsveien 101
7503 Stjørdal
Org nr. 925 395 412
akademi@medbroen.no
Infokapsel | Varighet | Beskrivelse |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |